Is al jullie koffie biologisch?

Is al jullie koffie biologisch?
24 mei 2020 Peter

Een goede vraag die ons vaak wordt gesteld. Het is ook een vraag die lastig te beantwoorden blijkt. We gaan ons best doen.

De vraag is vooral lastig omdat het woord ‘biologisch’ een wettelijke bescherming geniet. Je mag een product pas ‘biologisch’ noemen als deze een bepaald certificaat heeft. Om dit certificaat te mogen voeren op de verpakking MOET de hele keten dit certificaat hebben. Het voordeel is dat je dan zeker weet dat het product daadwerkelijk biologisch is, omdat er allerlei instanties controles uitvoeren. Dit kun je zien aan het bio keurmerk op de verpakking.

Als een product niet het biologische keurmerk bevat, wil dat absoluut niet zeggen dat het niet biologisch is verbouwd. Dat zijn wel heel veel ontkenningen in één zin… Er zijn echter heel veel redenen om een product niet te laten certificeren. Een van de belangrijkste argumenten is de prijs. Een kleine koffieboer kan het zich soms gewoon niet permitteren. Een andere reden kan zijn dat de koffiebonen via een kleinschalige coöperatie van boeren is verhandeld en deze coöperatie geen certificaat heeft. Aangezien de hele keten gecertificeerd moet zijn, kan een kleine schakel al funest zijn voor het mogen voeren van het certificaat.

Wij betrekken onze koffiebonen van kleinere plantages. Boeren die zelf het beste met hun product voor hebben. Bij hen staat biologisch hoog in het vaandel. Ze weten namelijk heel goed wat goed is voor hun koffiebonen en wat wij belangrijk vinden.

Kijk ook eens op onze pagina over certificeringen.