Koffieboon in het kort
De ene boon is de andere niet. Geen boon is hetzelfde. Wat gebeurd er de boon voordat jij er koffie van maakt?
Koffiebrandproces
Om onze koffiebonen te branden hebben wij een kleinschalige koffiebranderij in Nederland gekozen. Dit familiebedrijf brandt op ambachtelijke manier de meest bijzondere kwaliteitskoffie.
Door het branden karamelliseren de suikers in de boon. Dit proces kleurt de koffieboon bruin en activeert de suikers en eiwitten in de boon. De koffie wordt snel rondgedraaid en geroosterd tijdens het branden in de oven. Dit gaat in drie fases:
- De boon wordt gedroogd en ‘popt’, vergelijkbaar met maïs die ‘popt’ tot popcorn. Koffiebranders noemen dit ‘de eerste knak’.
- De boon kleurt door karamellisatie en dankzij de maillardreactie: de reactie tussen suikers en eiwitten die de boon smaak geven. De boon wordt langzaam donkerder en zwelt nog iets verder.
- De boon, die voorheen nog rimpelig was, krijgt een strakke egale buitenkant. Dat is het begin van ‘de tweede knak’. De cellulosekern van de boon breekt. Na de tweede knak wordt de boon kruimeliger en verlies deze gewicht. De boon is nu klaar voor verdere verwerking.
Kortom, een zeer minutieus werk, dat geduld, aandacht en liefde vergt .


Verschil Arabica en Robusta
Wereldwijd zijn twee soorten koffiebonen geschikt voor consumptie: de Robusta en de Arabica. Wat is het verschil tussen deze twee bonen?
De Robustaboon bevat veel meer cafeïne en heeft hierdoor een stevige en bittere smaak. Dit hoge cafeïnegehalte beschermt de boon beter tegen ziekten en weersomstandigheden. Dat is nodig omdat deze plant vooral groeit in lagergelegen gebieden rond de evenaar, waar het weer vaak wisselvallig is. Deze boon wordt vaak gebruikt in combinatie met Arabica, omdat de kwaliteit vrij stabiel is. Qua smaak is hij alleen veel minder verfijnd dan Arabica. Omdat de Robusta gemakkelijker en goedkoper te produceren is, zie je deze boon meer in bulkproductie: gemaakt in grote hoeveelheden voor bijvoorbeeld supermarkten.
Arabicabonen worden geteeld in gebieden rond de evenaar, vaak tussen de 1000 en 2000 meter hoog. Hierdoor is de productie kostbaarder en arbeidsintensiever en dat maakt deze koffie duurder. Toch is deze boon voor velen favoriet vanwege zijn hoge kwaliteit en rijke spectrum aan smaaknuances. Voor specialty koffies wordt daarom voornamelijk deze boon gebruikt. Bij Cobra Coffee kiezen wij ook graag voor kwaliteitskoffie: 100% Arabicabonen.