Hoe zet jij je koffie?

Koffiezetten is het extraheren van de oplosbare delen uit de koffieboon in water. Gelukkig is het zetten van koffie niet zo saai als het klinkt. Er zijn vele manieren om koffie te zetten, elke met hun eigen proces en karakteristieken. Hieronder bespreken we de meest voorkomende manieren om koffie te maken.

French press / Cafetière

Noem het de French press of cafetière. In het Engels Coffee plunger. Met een French press zet je heerlijk smaakvolle koffie. Perfect met een van onze singles!
De vraag is natuurlijk altijd hoe je de French press het beste kunt gebruiken. Hierbij verklappen we hoe wij het doen:

  1. Maal de koffiebonen ter grootte van zoutkorrels, best grof dus. Zorg wel voor een consistente korrelgrootte.
  2. Spoel de glazen kan met kokend water. Giet ‘m leeg.
  3. Doe nu 55 gram van de gemalen koffiebonen in de kan.
  4. Giet hier vervolgens 100 ml heet water op, wals de kan (of roer met een lepel) en wacht 30 seconden.
  5. Giet vervolgens 700 ml heet water in de kan en doe de deksel erop.
  6. Duw langzaam tot halverwege en trek dan de zuiger weer omhoog. De koffiebonen mengen nu goed.
  7. Wacht nu 4 minuten en duw de zuiger dan helemaal naar beneden.

Je koffie is klaar!

Chemex

Het trendy glazen potje. Minimalist Matt d’Avella gebruikt ‘m en hij staat in het Moma, de Chemex. Zowel voor ons koffiemoment in de ochtend als gedurende de dag gebruiken we de Chemex. Heerlijk met een van onze singles!
Hierbij ons recept voor het allerbeste gebruik van de Chemex:

  1. Kook een ruimte hoeveelheid water. Laat het daarna iets afkoelen (tot 95 graden).
  2. Maal je koffiebonen tussen medium en grof in. Dus tussen snelfilter en cafetière in.
  3. Vouw het filter en doe het filter in de kan. Schenk nu wat heet water in de kan zodat het hele filter nat wordt. Giet de kan nu leeg.
  4. Doseer de juiste hoeveelheid gemalen koffiebonen en doe ze in het vochtige filter. De verhouding is belangrijk: 1 mg koffieboon per 15 ml water.
  5. Giet ongeveer 55 ml heet water op de koffiebonen, wacht 30 seconden.
  6. Giet nu langzaam de gewenste hoeveelheid water bij de koffiebonen. Steeds een klein scheutje.
  7. Wacht tot het geheel is doorgelopen.

En je koffie is klaar!

Filter

In Nederland was filterkoffie altijd de norm, waardoor het een bedenkelijk imago heeft. Wij vinden filterkoffie echter weer helemaal oké. Zelfs de koffiezetmachines zijn weer helemaal terug. Natuurlijk niet zoals vroeger, uren laten pruttelen op een warmhoudplaatje.

Liefst echter zonder fancy machine, gewoon opgieten. Een recept, voor de handmatige koffieliefhebber, dat onze goedkeuring verdient:

  1. Kook een ruimte hoeveelheid water. Laat het daarna iets afkoelen (tot 95 graden).
  2. Maal je koffiebonen medium. Maal niet te veel. Je hebt ongeveer 20 gram koffie voor 250 ml water nodig.
  3. Spoel de kan of je kop om met heet water. Lekker voorverwarmen. Doe het papieren filter in de filterhouder en bevochtig het filter met heet water.
  4. Doseer de juiste hoeveelheid gemalen koffiebonen en doe ze in het vochtige filter.
  5. Giet ongeveer 50 ml heet water op de koffiebonen, wacht 30 seconden.
  6. Giet nu langzaam de gewenste hoeveelheid water bij de koffiebonen. Steeds een klein scheutje.
  7. Wacht tot het geheel is doorgelopen.

En nu maar snel genieten van je koffie!

Percolator

Niet los te zien van die vakantie in Toscane. In iedere Italiaanse keuken staat er eentje. Meestal prominent in beeld, de percolator.

De werking lijkt op die van de espresso, maar het resultaat, de koffie dus, is totaal niet vergelijkbaar. De smaak kan nogal bitter zijn, daar is niet iedereen van gecharmeerd. Met dit recept krijg je een zachtere smaak:

  1. Vul het waterreservoir, het onderste deel van de percolator, met de gewenste hoeveelheid heet water. Dat is bijna het grootste geheim, vullen met heet water.
  2. Maal de juiste hoeveelheid koffiebonen. Kies een maling tussen fijn en medium in. Neem 20 gram koffiebonen per 250 ml water. Ook hier is wegen belangrijk.
  3. Draai nu de kan op het waterreservoir en zet het geheel op een warmtebron. Fornuis of wat dacht je van de barbecue?
  4. Omdat je heet water hebt gebruikt zal de percolator snel beginnen te pruttelen. Pas op dat de koffie in de bovenste kan niet begint te koken!

Zodra de kan vol is, meteen uitschenken.

Espresso

In Italië kunnen ze het weten, want daar hebben ze ‘m uitgevonden: de espresso. Zeg je in Nederland “koffie”, dan bedoel je een kop filterkoffie. In Italië bedoelen ze dan espresso.

Espresso is een zetwijze. Net als filterkoffie. Alleen een stuk sneller. Espresso is ideaal voor de gehaaste medemens. Al gaat er niets boven een Italiaans barretje waar je staand aan de bar een espresso achteroverslaat.

Het concept? Pomp in 30 seconden 30 ml water van 96 graden onder een druk van 12 bar door 9 gram fijn gemalen koffiebonen. Het grote geheim achter de goedgezette espresso is de maling van de bonen. Natuurlijk gebruik je versgebrande bonen, maar de maalgraad is het enige waarmee je echt kunt spelen. De extractietijd van 30 seconden, daar gaat het om.

Met espresso kun je van alles maken. Cappuccino, Latte Macchiato, doppio. Omdat we ‘t zelf ook steeds vergeten hebben we een infographic voor je gemaakt. Je vind ‘m hier.

 

Maalgraad

Uit bovenstaande toelichtingen op de diverse zetwijzen blijkt vooral de maalgraad erg belangrijk te zijn. De maalgraad is iets om mee te spelen. Een heel kleine verandering hierin kan de smaak van de koffie enorm beïnvloeden, zowel positief als negatief.

Het zal je niet verbazen dat de koffiemolen net zo belangrijk, of misschien zelfs nog wel belangrijker, is als de koffiemachine. Hoe fijner de koffiebonen gemalen moeten worden, hoe meer de kwaliteit van de molen een rol speelt. Let er bij het kopen van de molen op dat de bonen gelijkmatig worden gemalen, de consistentie.

Heb je geen eigen koffiemolen, dan kunnen wij de koffiebonen voor je malen. Bedenk wel dat je dus niet meer zelf met de maling kunt spelen om het beste uit jouw koffie te halen. Wij malen alleen bij de 250 grams verpakking, omdat gemalen koffie snel aroma verliest nadat de verpakking is geopend. Je kunt kiezen uit diverse maalgraden.  Bij het bestellen kun je aangeven hoe de koffie wilt gebruiken. Wij kiezen de beste maalgraad voor de koffiebonen.

Zetwijze

Opmerking

Cafetière / French press

Grof gemalen. Korrels ter grootte van keukenzout. Consistentie is iets minder belangrijk. Dit kun je zelfs in een goedkoop molentje zelf malen.

Chemex

Tussen grof en medium in. Consistentie wordt al iets belangrijk. De Chemex is zeer vergevingsgezind, dus je kunt zelf prima malen in een goedkoop molentje.

Filter

Medium gemalen. Korrels als droog speelzand in de zandbak. Dit vraagt al om een iets serieuzere molen.

Percolator

Tussen medium en fijn gemalen. Heb je geen echte koffiemolen? Koop dan ajb gemalen koffie.

Espresso

Fijn gemalen. Echt, geen concessies doen. Voor espresso gemalen koffie is fijn als de mooiste bloem.

 

Welke koffieboon kies je?

Het gaat natuurlijk om wat jij lekker vind, maar als je ons zou vragen welke koffieboon je kiest voor een bepaalde zetwijze dan is het antwoord helder: wat jij wilt.

Nee, dat is niet flauw bedoeld. De smaak van koffie wordt bepaald door een aantal factoren:

  1. De zetwijze en de kwaliteit van de gebuikte apparatuur.
  2. Hoeveelheid koffie en water
  3. Maalgraad van de koffie
  4. En tenslotte de koffieboon en de wijze waarop deze is gebrand.

Het is ook in die volgorde. Met de meest perfecte koffieboon kun je waardeloze koffie zetten. Wie kent niet dat leuke restaurantje waar ze koffie verpesten met een volautomaat. Maar ook met de meest basic zetwijzen is het mogelijk om perfect koffie te maken.

Realiseer je wel dat je de smaak niet positief kunt beïnvloeden. Van slechte koffiebonen is nooit goede koffie te maken, ondanks die espressomachine van tweeduizend euro. Maar geweldige koffiebonen en een slechte koffiemolen is ook desastreus.

Daarmee is het rijtje met factoren die de smaak bepalen eigenlijk een rijtje factoren die de smaak verpesten.

Wij gaan dus niet voor jou bepalen welke koffie je voor een bepaalde zetwijze moet gebruiken. Wel kunnen we in het algemeen zeggen dat de single origin koffiebonen uit ons assortiment beter tot hun recht komen in de slow coffee methoden, dus de Chemex, filter of Cafetière. Daarnaast vragen de espresso en percolator om de iets donkerder gebrande melanges. Vooral als je de espresso drinkt met melk.

 

Maar voor dit alles geldt toch vooral dat je je eigen smaak moet volgen!